Verhoiluala
  • Perinteinen verhoilu
  • Teollinen verhoilu
  • Ajoneuvoverhoilu
  • Verhoiluala

    Verhoilijan työ on monipuolista ja haastavaa. Verhoilijan on oltava työssään moniosaaja: hänen on osattava varsinaisen verhoilutyön lisäksi puualan perusteet, teollinen ja perinteinen pintakäsittely sekä ompelijan ja huonekaluasentajan työt. Lisäksi suurista käsivoimista ei ole haittaa, sillä useimmat verhoilIjat työskentevät yksin ja joutuvat nostamaan painaviakin nojatuoleja ja sohvia päivisin.

    Verhoilu jakautuu kolmeen osa-alueeseen: perinteiseen, teolliseen ja ajoneuvoverhoiluun. Näiden lisäksi verhoilijat ompelevat kalusteihin irtopäällisiä, koristetyynyjä sekä vaikkapa veneen kuomun. Monet verhoomot auttavat useantyyppisissä verhoiluongelmissa mutta eivät välttämättä kaikissa. Mikäli yksittäinen jäsenverhoomomme ei pysty ottamaan työtäsi vastaan, saat sieltä kuitenkin tietoa, kenen puoleen voit kääntyä.

    Jokaiselta osa-alueelta voi suorittaa näyttötutkinnon. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen jälkeen voi suorittaa verhoilujan perustutkinnon, kisällitutkinnon (nykyään verhoilijan ammattitutkinto) tai mestaritutkinnon (nykyään verhoilijan erikoisammattitutkinto). Käytännössä tutkinnot ovat niin vaativia, että niiden suorittamisen edellytyksenä on alaan perehtyminen käytännössä. Tullakseen alansa ammattilaiseksi verhoilijalta on löydyttävä ahkeruutta, korkeaa ammatillista moraalia ja jatkuvaa halua kehittyä työssään.